Miten hamam-pyyhe tehdään?

Miten hamam-pyyhe tehdään?

Miten hamam-pyyhe (pestemal) tehdään?

Pestemal on tasainen ja ohut kappale kudottua materiaalia, mitoiltaan noin 180cm x 100 cm mutta koot vaihtelevat. Pestemalit ovat perinteistä Turkkilaista käsityötä, ja niitä on tehty sunnilleen samalla tavalla viimeiset 7 vuosisataa. Perinteisesti, ne kudotaan käsin puuvillalangasta. Nykyään, ne kudotaan vielä tavanomaisilla kutomakoneilla. Pestemalit valmistettiin alunperin kaikki 100% puuvillasta, nykyään on vaihtoehtoina myös sekoiteversioita esim.bambu/puuvilla, myös  puuvillasta valmistettuja. 

Kaikki soprettyn tuotteet on valmistettu ÖkoTex Standard 100 sertifioidusta langasta.


Katso tästä video hamam-pyyhkeen valmistuksesta


Kangaspuissa käytetään sukkulaa, joka kutoo pystysuorat ja vaakasuorat kierteet yhteen. Muodostaen tiiviisti kudotun kankaan. Kudonta voi sisältää lukemattoman määrän värejä ja kuvioita.

Siitä lähtien kun Ottomaani naiset alkoivat luoda monimutkaisempia malleja, pestemalit on tehty laajalla väriskaalalla, suunnittelulla, ja kuvioilla. Perinteinen pestemal voi olla vaalean kermanvärinen lisättynä muutamalla rivillä raitoja. Soprettyllä on pyyhkeitä monissa eri malleissa ja väreissä. Voit valita joko kiinteällä värityksellä olevan pestemalin tai mallin joka on täynnä värikkäitä raitoja. Kaikki nämä erilaiset värit ja kuviot kudotaan suoraan kankaan kudokseen.

Pestemalin monipuolisuuden vuoksi se sopii hyvin yhteen kaikkiin muotoiluihin tai tyyleihin

Useimmat pestemalit valmistetaan hapsujen kanssa jotka ovat pyyhkeen päissä. Hapsut on punottu käsin pestemalin muodostavan kankaan langoista. Näiden lankojen kiertäminen hapsuiksi on luonnollinen tapa pitää kaikki langat yhdessä, jotta pestemalin-purkautumiseen ei ole vaaraa. Ne myös lisäävät kauniin yksityiskohdan pyyhkeen päihin.

Pestemalien valmistusmenetelmiä on harjoitettu satoja vuosia
Nykyaikainen pestemal on huomattavan samanlainen kuin ottomaanien kuninkaallisten naisten 1600-luvulla käyttämä, tai joita turkkilaisessa kylpylässä käytettiin 1400-luvulla. Nämä pitkään käytetyt kudontamenetelmät varmistavat sen että myös soprettyn tuotteet ovat korkealaatuisia ja yhdistävät ne pitkään kulttuurihistoriaan
Käsinkudottujen hamam-pyyhkeiden reuna on erilainen kuin konekudotuissa.

Siitä erotat käsinkudotut hamam-pyyhkeet konekudotuista

Alla olevassa kuvassa vasemmalla puolella oleva hamam-pyyhe on käsinkudottu, oikeanpuoleinen on konekudottu tehtaassaHamam-pyyhkeiden hapsut tehdään käsin, alla  olevassa kuvassa nainen punoo langat yhteen eli tekee hapsut ...
Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.