Mikä on hamam-pyyhe?

Mikä on hamam-pyyhe?

MIKÄ ON HAMAM-PYYHE?

Sitä sanotaan myös pestemaliksi Turkin kielen sana:peshtemal tai peştamal. Se on perinteinen Turkkilainen pyyhe jota käytettiin hamamissa, Turkkilaisessa kylpylässä. Historiallinen perinne Ottomanien hamam kulttuurista, kun mennään ajassa satoja vuosia taaksepäin.. Se suunniteltiin alunperin vartalon peittämiseen Hamamissa käynnin ajaksi mutta nykyään käytetään myös huivina, piknik huopana, pöytäliinana, kuntosalipyyhkeenä tai joogamaton päällisenä. SE ON ENEMMÄN KUIN PYYHE!


Katso tästä video

Katso tästä video hamam-pyyhkeen valmistuksesta

Hamam-pyyhkeen historia


Pestemalin historia, tai Turkkilainen pyyhe (Hamam-pyyhe tai Fouta), liittyy läheisesti Hamamin historiaan. Ensimmäiset Turkkilaiset Hamamit, tai julkiset kylpylät, rakennettiin 1300 luvulla, saivat inspiraationsa Roomalaisista kylpylöistä. Hamam sisältää kuuman höyryhuoneen ja kylmää vettä pesemiseen. Kylvyt tarjosivat rentoutumista, sosiaalisuutta, ja eroonpääsyä toksiineista ja lukemattomia terveyshyötyjä. Pestemal, ohut pyyhe joka on pehmeä, ohut,  ja nopeasti kuivuva, oli päämateriaali jota käytettiin Hamamissa. Sitä pystyi käyttäämään kuin vaatetta vartalon ympärillä kylpylässä ollessaan. Sen kyky kuivua erittäin nopeasti teki siitä myös täydellisen tavan kuivata vartalo kylpylässä käydessään. Aivan kuten Hamamilla oli päärooli Turkkilaisessa kulttuurissa, niin oli myös pestemalilla.

Pestemal tuli kulttuurilllisesti merkittävämmäksi 1600 luvulla. Ottomaani palatsissa, kuninkaalliset naiset ja hovimiehet halusivat pestemaleja jotka olivat yhä kauniimpia ja koristeellisempia. He palkkasivat kutojia suunnittelemaan kauniisti koristeltuja pestemaleja. Nämä pestemalit olivat puuvillasta kangaspuilla käsinkudottuja, kuten osa pestemaleista tehdään vielä tänäkin päivänä. 1600 luvulla ja sen jälkeen, pestemaleja tehtiin monenlaisilla tyyleillä ja malleilla. Ne kasvoivat alkuperästään Turkkilaisessa kylpylässä käytettävästä pyyhkeestä osaksi tyyliä ja hyödyllisyyttä

Nykypäivänä, pestemaleja on saatavilla monilla eri kauniilla tyyleillä, kuten voit nähdä verkkokaupassamme. Turkkilaiset ihmiset käyttävät niitä moniin eri tarkoituksiin. Jos vierailet Turkkilaisessa kodissa, voit nähdä niitä käytettävän tavallisena kylpypyyhkeenä, rantapyyhkeenä, pöytäliinana, vilttinä ja kodin sisusteena. Pestemalit ovat kasvaneet keskeiseksi osaksi Turkkilaista suunnittelua ja kulttuuria. Pestemalin hankkiminen ei ainoastaan tarjoa sinulle Turkkilaista pyyhettä, jota voidaan käyttää monella eri tavalla se tekee sinusta myös osan Turkkilaista kulttuuria ja historiaa.


Hamam-pyyhkeen koko voi vaihdella. Yleisin koko on kuitenkin 100x180 cm ja taiteltuna, tai rullattuna todella kompakti pakattava. Ne ovat kevyitä, imukykyisiä, nopeasti kuivuvia. Niiden keskipaino on n. 300 grammaa joka on täydellinen erityisesti matkailijalle,vaellukselle rinkkaan, telttailijalle, karavaanarille ja muille ulkoilijoille.

Meidän hamam-pyyhkeemme ovat 100% puuvillaa


Tee pöydästä tyylikkäämpi hamam-pyyhkeellä!Miksi Hamam-pyyhkeet?
Säästät kaappitilaa koska se menee pieneen tilaan vaikka on isokokoinen(yleensä 180x100).
Yhtä imukykyinen kuin perinteinen pyyhe.

Voit ottaa hamam-pyyhkeen mukaan mihin tahansa. Ne ovat keveitä. Voit rullata sen todella pieneksi ja laittaa sen käsilaukkuun!
Helppo pestä ja kuivata. Paras matkakaveri!


Helppo kuljettaa keveytensä takia.
Vie vähemmän tilaa laukussa/repussa

Kuivuu erittäin nopeasti ja on kestävä.
Hamam-pyyhe on ympäristöystävällinen,
Se vaatii vähemmän vettä ja pesuainetta! Se on tehty korkealaatuisesta Turkkilaisesta puuvillasta.
Hamam-pyyhkeen avulla piristät sisustusta sängyn tai sohvanpäällisenä, saat sohvalle uuden ilmeen..
Kauniit kirkkaat värit. On olemassa paljon tyylejä ja värejä. Valitse oma suosikkisi <3

Katso myös "Miten julkikset käyttävät hamam-pyyhettä?"

https://www.sopretty.fi/fi/kirjoitus/5019-julkkikset-ja-hamam-pyyhe

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.