Mikä on hamam?

Mikä on hamam?

Turkkilaisen kylpylän hamamin ajaton perinne


Matka rentoutumiseen ja hyvinvointiin 


Turkkilainen sauna eli hamam, on osa rikasta kulttuuriperintöä, joka on kestänyt läpi vuosisatojen. Antiikin Rooman ja Bysantin aikakausilta peräisin oleva turkkilainen sauna on kehittynyt arvostetuksi perinteeksi, joka on muutakin kuin pelkkää puhdistautumista. Nykyään se on kokonaisvaltainen kokemus, joka edistää rentoutumista, sosiaalisuutta ja yleistä hyvinvointia. 

Sana "hammam" on substantiivi, joka tarkoittaa "kylpylä" tai "kylpyhuone" , joka on johdettu arabian H M M kirjaimista joiden merkitykset liittyvät lämpöön tai lämmitykseen. Arabiasta se siirtyi persiaksi ja turkiksi (hamam). 

 Historialliset juuret:

Turkkilaisen kylpylän eli hamamin juuret ulottuvat roomalaisiin kylpylöihin, jotka bysanttilaiset myöhemmin omaksuivat ja muuttivat omanlaisekseen. Ottomaanien valtakunnan aikana turkkilainen sauna nousi esiin ja siitä tuli tärkeä osa kulttuuria. Ottomaanit nostivat kylpyläkokemuksen taidemuodoksi yhdistäen hygienian käytännön näkökohdat henkisiin ja sosiaalisiin elementteihin. Arkkitehtuurin ihmeitä: Turkkilaisen saunan hamamin suunnittelu on arkkitehtoonista loistotyötä. Perinteisesti se koostuu sarjasta toisiinsa yhdistettäviä huoneita, joiden lämpötila vaihtelee lämpimästä huoneesta kuumaan huoneeseen ja lopuksi kylmähuoneeseen. Keskimmäinen kupurakenne mahdollistaa optimaalisen lämmön jakautumisen luoden ilmapiirin, joka on sekä rentouttava että virkistävä.Rituaali:

Vierailu turkkilaisessa saunassa on ainutlaatuinen rituaali, joka ei ole pelkkää puhdistautumista. Lämpimään huoneeseen astuessaan kylpijät rentoutuvat ja antavat kehonsa tottua lämpötilaan. Myöhempi siirtyminen kuumaan huoneeseen aiheuttaa hellävaraista hikoilua, mikä edistää toksiinien poistumista ja parantaa verenkiertoa. Höyry ja lämpö avaavat huokoset valmistaen ihon perusteelliseen kuorimiseen. Seuraava vaihe sisältää voimakkaan saippuahieronnan, jota usein hoitavat ammattitaitoiset hoitajat, jotka tunnetaan nimellä tellak miehille ja natır naisille. Tämä perinteinen saippuahieronta ei ainoastaan puhdista ihoa, vaan lisäksi stimuloi verenkiertoa ja edistää lihasten rentoutumista :)Sosiaalinen ja kulttuurinen keskus:

Fyysisten etujensa lisäksi turkkilainen sauna toimii sosiaalisena ja kulttuurisena keskuksena. Se on pitkään ollut kokoontumispaikka kaikilta elämänaloilta oleville ihmisille kokoontua yhteen, jakaa tarinoita ja rakentaa yhteyksiä. Turkkilaisen saunan yhteisöllinen kokemus edistää yhteisöllisyyden tunnetta, murtaa sosiaalisia esteitä ja edistää yhteistä hyvinvoinnin tunnetta. Nykyaikainen merkitys: Nykyaikana turkkilaiset kylpylät ovat edelleen merkityksellisiä rentoutumisen ja virkistymisen paratiiseina. Kylpyläharrastajat ja hyvinvoinnin etsijät ympäri maailman ovat omaksuneet tämän konseptin ja tunnustaneet tämän ikivanhan käytännön terapeuttiset hyödyt. Monet tasokkaat kylpylät ja wellness-keskukset sisältävät elementtejä turkkilaisesta saunakokemuksesta ja tarjoavat kurkistuksen tähän ajattomaan perinteeseen. Turkkilainen sauna eli Hamam on kulttuurin helmi, joka on kestänyt ajan kokeen tarjoten ainutlaatuisen sekoituksen fyysistä, sosiaalista ja henkistä nuorentumista. Turkkilainen sauna on pysyvä rentoutumisen ja hyvinvoinnin symboli, joka kutsuu ihmisiä nauttimaan itsestään huolehtivan kulttuurisen arvostuksen matkalle :)


Turkkilaisen hamam-pyyhkeen historia:

 Peshtemal, joka tunnetaan myös nimellä pestemal tai fouta ja hamam-pyyhe, on perinteinen turkkilainen pyyhe, jonka historialliset juuret juontavat vuosisatoja taaksepäin. Se suunniteltiin alunperin vartalon peittämiseen Hamamissa käynnin ajaksi. Se on ohut, kevyt ja erittäin imukykyinen pyyhe, joka on tyypillisesti valmistettu puuvillasta, pellavasta tai bambusta. Peshtemalit tunnetaan nopeasti kuivuvista ominaisuuksistaan ja monipuolisuudestaan. Niitä käytetään yleisesti turkkilaisissa kylpylöissä (hamamissa), mutta ne ovat saavuttaneet maailmanlaajuisesti suosiota rantapyyhkeinä, huiveina tyylikkyytensä käytännöllisyytensä ja esteettisyytensä vuoksi. Näiden upeiden ominaisuuksiensa vuoksi hamam-pyyhe on monikäyttöinen kaikkina vuodenaikoina. Sekä kylvyn tai saunan jälkeen sisällä käytettynä tai esimerkiksi ulkona rannalla, veneretkellä ja matkapyyhkeenä. Kuka olisi voinut tietää vuosisatoja sitten että joku päivä hamam-pyyhkeestä tulisi suosittu asuste että siitä myös valmistetaan upeita mekkoja, ponchoja ja kylpytakkeja ja käytetään ympäri maailman!  So Prettyltä löydät huippulaadukkaita kaikille sopivia malleja hamam-pyyhkeistä ja näitä ihania hamam-pyyhkeistä valmistettuja kylpyvaatteita itsellesi ja lahjaksi!   Jos haluat tehdä kylpyhuoneestasi kylpylän kokeile myös kokonaan luonnollisen ihanasta oliiviöljystä valmistetuja Kreikkalaisia hamam-saippuoitamme. 

Katso tästä luonnolliset saippuat.
 Lue myös blogistamme:  

 10 syytä käyttää hamam-pyyhettä

Tee se itse upea tumika hamam-pyyhkeestä 5ssä minuutissa

Katso tästä video hamam-pyyhkeen valmistuksesta


Kiitos että luit artikkelimme! Jos tarvitset apua ota yhteyttä rohkeasti meihin :)

info@sopretty.fi

0449790454

So Pretty

Helmikuu 2024

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.